Aito, persoonallinen

Aitous. Sen sanoisin olevan tärkeintä, mitä yritän kuvattavasta saada irti. Valokuviini haluan tiettyä syvyyttä. Mun mielestä nykyään otetaan aika paljon ns. tyhjiä kuvia, missä tärkeintä on vain näyttää hyvältä. Valokuvattavana oleminen vaatii itseluottamusta, eikä ole helppoa olla kuvassa. Siksi onkin tärkeää saada hyvä fiilis kuvattavalle.

Kuvaustilanteessa myös kuvaajan pitää olla aidosti läsnä, avoin ja rehellinen. Niin kuin elämässä yleensäkin, myös valokuvauksessa todella iso osa kuvasta koostuu ihmisten välisestä kanssakäynnistä ja vuorovaikutuksesta. Miten tervehdit vaikkapa naapureitasi, miten puhut kaupassa, yms.: kaikki vaikuttaa. Luovuuden mukana tulee tiettyä häpeän pelkoa. Pitää uskaltaa heittäytyä, pitää olla valmiina uhrautumaan. Ikä on tässä tietynlainen tekijä myös. Kun aloin lähestymään kolmeakymmentä, mua alkoi kiinnostaan todella vähän mitä muut ajattele musta, ja yritän aina olla oma itseni. Tämän tapahtuessa musta tuli onnellisempi.

Itselleni huonoimmat kuvaukset on yleensä niitä, missä kuvattava ja kuvaustilanne ”menee ohi” ja tuntuu etten saanut otetta, eikä päästy samalle aaltopituudelle.

BTS/Kameran takaa

Tämä oli setuppina kun aloin luomaan valokuvia. Laitoin kuvattavat henkilöt istumaan penkille, mahdollisimman lähelle oikealla sijaitsevaa mustaa softboxia. Vaikka kuvattavat yleensä istuvatkin, teen kuvan silti niin, ettei siitä näe istuuko vai seisooko henkilö. Tykkään valosta, mikä tulee, kun laittaa kuvattavan mahdollisimman lähelle softboxia: valoon tulee kaunis liuku ja syvä kontrasti. Minun silmään tällä tavalla valon ja varjon välinen suhde on hyvässä balanssissa.

Tässä vielä valokartta, siittä tosin puuttuu flägit.


2 x Profoto B1
Profoto Umbrella Deep White L & Softbox 60x90cm + Grid

Nikon D800 + 50mm
F/9 - 1/160
ISO 100

Voit jättää kommenttia, kysyä kysymyksiä tai tietty jakaa..


-Wille